top of page

MİKOTOKSİNLER
Mikotoksinler nelerdir ve hangi tür Mikotoksinler mevcuttur?

Mikotoksinler nelerdir?

Mikotoksinler, bitkilerde mantarlar tarafından üretilen ikincil metabolitlerdir.hasattan önce veya sonra.

Dünya çapında tarımsal üretimin büyük bir yüzdesi en az bir mikotoksin ile kirlenmiştir.

Hayvan yeminde tehlike

Mikotoksinler kontamine olabilirher türlü hammaddeve hayvan sağlığına ve üretimine önemli zararlar verir.

Ekonomik ve sağlık etkileri nedeniyle, mantarlara ve Mikotoksinlere olan ilgi çok fazladır.

Bu nedenle mikotoksinler grubu içinde yer almaktadır.istenmeyen maddelerAB Direktifi 2002/32 EC tarafından düzenlenen hayvan yemlerinde.

Aspergillus

Toksin üretir:

aflatoksinler
Sterigmatokistin
Okratoksin A

fusarium

Toksin üretir:

Trikotesenler (DON, NIV, Toksin T2, DAS)
Zearalenonlar
fumonisinler
fusarium
Monilifomin

penisium

Toksin üretir:

Patulin
Sitrinin
Okratoksin A

Alternaria

Toksin üretir:

Alternariol
tenuazonik asit

Claviceps

Toksin üretir:

alkaloidler

Mikotoksinlerin Sınıflandırılması
kökenlerine göre

HASAT ÖNCESİ Mikotoksinler

Küfler, hasattan önce veya sonra (her zaman harman makinesinden önce) taneleri istila eder.
Tahılda yüksek düzeyde nem (%20-22) gerektiren farklı türleri içerir.

Cins tarafından üretilenfusarium(trikotesen, zearalenon, fumonisinler), Claviceps ve Neotyphodium (ergot alkaloidleri).

HASAT SONRASI Mikotoksinler

gibi cinsler tarafından üretilir.Aspergillusaflatoksinlerin üretiminden birincil derecede sorumlu olan ve yem ve silajlardaki Penicillium, Monascus veya Mucor tarafından.

HASAT ÖNCESİ Mikotoksinler
FUSARIUM

fusariumtarla florasının (fitopatojenik substratlar, canlı bitkiler) ve ara floranın (taze toplanmış ve hala ıslak tahılların substratları) bir parçası olan bir küf cinsidir. Bu küf, 6ºC ile 40ºC arasında, optimum 18ºC ile 30ºC arasında bir sıcaklıkta bitki örtüsü oluşturur. Buaerobikve genel olarak ihtiyaç duyduğusu aktivitesi(aw) büyümek ve çoğalmak için 0,88'den yüksek ve Mikotoksin üretmek için 0,91'den yüksek. Zearalenon 10-14ºC arasındaki sıcaklıklarda üretilir.
fusariumÇiftlik hayvanlarını etkileyen mikotoksinler şunlardır:Zearalenon(ZEN)fumonisin B1(FB1)Trikotesenler(vomitoksin veya deoksinivalenol (DON), T-2 toksini ve diasetoksisirpenol (DAS)).
                    Zearalenon                    

Zearalenone (ZEN) temel olarak şunlar tarafından üretilir:
Fusarium roseum, F.tricinctum, F.roseum “Culmorum”, F.roseum“Equiseti”, F.roseum “Gibbosum”, F.roseum “Graminearum”, F.oxysporum, F.moniliforme

toksin konsantrasyonları

Fusarium gülüen yüksek zearalenon konsantrasyonlarını (3000-15000 mg/Kg) üretirken,Fusarium moniliforme1-19 mg/Kg arasında değişen daha küçük miktarlarda zearalenon üretir.
Var16 farklı zearalenon türeviBunlardan en önemlisi ve toksik olanızearalenon, ardından zearalenol.

Etkilenen ham maddeler

Zearalenon doğal bir kirletici olarak mısır ve yan ürünleri, arpa, buğday, yulaf, sorgum, susam, kolza tohumu, saman ve silajda bulunabilir.

                    Fumonisinler                    

Fumonisinler esas olarak  tarafından üretilir.Fusarium moniliforme.
6 tip fumonisin vardır: B1, B2, B3, B4, A1 ve A2. Ancak, en sık ve en önemli olanlar Fumonisin B1 (FB1) and Fumonisin B2 (FB2) tahıllarda (tercihen mısır ve mısır yan ürünlerinde) doğal bir kirletici olarak bulunabilir.

Etkilenen ham maddeler

Fumonisin B1 ve B2, tahıllarda doğal bir kirletici olarak bulunabilir, tercihen şu adreste bulunur: cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad5cf58d_mısır and mısır yan ürünleri.

                    Trikotesenler                    

Trikotesenler esas olarak şunlar tarafından üretilir:
Fusarium tricinctum F.nivale, F.roseum, F.graminearum, F.solani, F.oxysporum, F.lateritium, F.sporotrichioides, F.rigidiusculum, F.episphaeria, F.poae.
Diğer küfler de trikotesen toksinleri üretebilir, örneğin: 

Cephalosporium crotocigenum, Myrotecium verrucaria, Stachybotrys atra, Calonectria nivalis, Trichoderma viride, Tricotecium roseum, Gibberella saubinetti.

toksin konsantrasyonları

Dan daha fazla var40 trikotesen türevi. Bununla birlikte, en sık görülen doğal kirleticiler aşağıdaki gibidir:Toksin T-2 Diasetoksiscirpenol(DAS) Vomitoksin veya deoksinivalenol(DON) Nivalenol .
Trikotesenler, moleküllerinde bulunan tetrasiklik iskelet 12,13-epoxytrotec-9-ene'den sonra isimlendirilir.

Etkilenen ham maddeler

Doğal kirleticiler olarak trikotesen toksinleri tahıllarda bulunabilir: mısır ve mısır yan ürünleri, arpa, sorgum, yulaf, buğday ve buğday yan ürünleri, pirinç, çavdar ve darı.

HASAT ÖNCESİ Mikotoksinler
KLAVİSEPS

Ergot (Claviceps purpurea)elliden fazla tür içeren Claviceps cinsinin parazitik bir mantarıdır.
                                                                                                                                                                                                                   
Hepsi çok çeşitli tahılları ve bitkileri etkileyebilir, ancak
Çavdaronların en yaygın konakçısıdır.                                                           
En çok parazitlenen tahıl çavdardır, dolayısıyla adı "ergot çavdarı"dır, ancak aynı zamanda buğday, yulaf, arpa, çimen, ışın otu ve darıda da parazit oluşturabilir.                                                                                                                                                                                                                     

 
Bu mantarın istilası neden olurtahılların kalitesinde ve miktarında azalmave saman ve bu enfekte ürünler çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılırsa, üretimleri üzerinde de olumsuz etkileri vardır.En çok etkilenen tür sığırdır.

HASAT SONRASI Mikotoksinler
Penicillium Mikotoksinleri

                    Okratoksinler                    

Okratoksinler   tarafından üretilmiştirAspergillus ochraceus, Penicillium viridicatum and Penicillium siklopiyum.
 

Toplamda 7 tür okratoksin vardır ve bunlardan en zehirlisi okratoksin A (OTA).

Doğal bir kirletici olarak okratoksin A, tahıllarda (esasen arpa ve pirinçte), tahıl ürünlerinde, yer fıstığı ununda ve çiğ kahve çekirdekleri, baklagiller, peynir, tütsülenmiş etler gibi insan tüketimine yönelik çeşitli gıdalarda bulunabilir. jambon, pastırma ve sosis).

HASAT SONRASI Mikotoksinler
Aspergillus Mikotoksinleri

                    Aflatoksinler                    

Esas olarak Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilir. Şimdiye kadar 18 çeşit aflatoksin vardır ve bunlardan en zehirlisiAflatoksin B1(AFB1) veAflatoksin M1(AFM1) (harf, aflatoksin B1'in metabolik bir türevidir).
Bunları, yüksekten düşüğe toksisite sırasıyla aflatoksinler G1 (AFG1), M2 (AFM2), B2 (AFB2) ve G2 (AFG2) takip eder (aflatoksin M2, aflatoksin B2'nin metabolik bir türevidir).

Aflatoksinler doğal kirletici maddeler olarak tahıllarda bulunabilir (temel olarak in mısır, buğday, sorgum and pilav) ve tahıl ürünleri, yağlı tohum turtles (pamuk, fıstık, kolza tohumu, hindistancevizi, hurma çekirdeği ve ayçiçeği), yağ bitkileri, manyok ve tahıl ürünleri, kabuklu yemişler, sosis ürünleri, baharatlar gibi insan tüketimine yönelik çeşitli gıdalarda , şarap, baklagiller, meyveler, süt ve süt ürünleri.

bottom of page